Kλειδαριές ασφαλείας για ημέρες (και νύχτες) ηρεμίας

«Αυτοί ταιριάζουν όπως το κλειδί στην κλειδαριά» λέμε συνήθως μόλις βλέπουμε ένα πραγματικά ταιριαστό και αρμονικό ζευγάρι, έχοντας πάντα στον νου την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει τα δύο αντικείμενα, αφού κάθε κλειδαριά θέλει το κλειδί της για να ανοίξει και δεν… παραδίδεται σε κανένα άλλο.
Αυτή η φράση όμως κάνει συχνά τους διαρρήκτες να γελάνε. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν τα πασπαρτού, τα κλειδιά που ανοίγουν κάθε κλειδαριά, αλλά και γιατί οι κλειδαριές κάποιες φορές είναι τόσο ευάλωτες ώστε να ανοίγουν ακόμα και με μια ταυτότητα ή με μια ζελατίνα! Και τότε απλά μετανιώνουμε που τσιγκουνευτήκαμε λίγα χρήματα παραπάνω για να τοποθετήσουμε μια κλειδαριά ασφαλείας ή και υψίστης ασφαλείας, αν απαιτείται.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα πηγαίνουν το θέμα της ασφάλειας ένα επίπεδο παραπάνω και αποτρέπουν τους διαρρήκτες ακόμη και από τη σκέψη να επιχειρήσουν την παραβίασή τους.
Υπάρχουν, π.χ., μηχανικές κλειδαριές αυτόματου κλειδώματος με πίρους, οι οποίες κλειδώνουν αμέσως μόλις κλείσουμε την πόρτα με κάποιους από αυτούς, ενώ αν θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια δεν έχουμε παρά να γυρίσουμε το κλειδί για να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι πίροι και το κλείδωμα να γίνει πιο ολοκληρωμένο. Έτσι, και αν ακόμη φύγουμε βιαστικά από το σπίτι μας, η κατοικία μας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ασφαλής.
Υπάρχουν ακόμη κλειδαριές με κύλινδρο ασφαλείας και ελεγχόμενη αντιγραφή κλειδιών (επιτρέπεται δηλαδή η αντιγραφή τους μόνο σε όσους έχουν κάρτα ιδιοκτησίας). Επίσης έχουν προστασία από χτυπήματα με ατσάλινη δοκό, μια πάγια τακτική των διαρρηκτών, ενώ ο αφαλός μπλοκάρει σε περίπτωση παραβίασης.
Μια έξυπνη ιδέα είναι και η χρήση εσωτερικών κλειδαριών ή συρτών, ώστε ακόμη και αν ο κακοποιός απενεργοποιήσει την ορατή εγκατάσταση να μην ξέρει τι συνέβη και η πόρτα δεν ανοίγει, κάτι που αφενός θα τον δυσκολέψει και αφετέρου θα τον απογοητεύσει, αφού θα πρέπει να παραμείνει εκεί περισσότερη ώρα για να… εργαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη της προσπάθειάς του.
Στο εμπόριο προσφέρονται και πολλές άλλες λύσεις, όπως κλειδαριές με ελατήρια, με μπίλιες, υδραυλικές, ηλεκτρομαγνητικές, καθεμία με την πιστοποίησή της και την εγγύησή της. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι ευρεσιτεχνίες (πατέντες) έχουν ημερομηνίας λήξεως ώστε να δώσουν τη θέση τους στις επόμενες και να μη διευκολύνουν όσους κακόβουλους θέλουν να τις αποκωδικοποιήσουν. Βλέπουμε δηλαδή πως ο επαγγελματικός αυτός χώρος εξελίσσεται διαρκώς και υπάρχει μέριμνα ώστε οι κλειδαριές να βρίσκονται πάντα μπροστά από την… ευρηματικότητα και το πείσμα των κακοποιών.
Σε συνεννόηση με τεχνικούς εγκατάστασης πορτών και κλειδαριών ασφαλείας που θα σας την εγκαταστήσουν, φροντίστε ώστε η κλειδαριά σας εκτός από δύσκολη να είναι και… μαρτυριάρα. Μπορείτε δηλαδή να τη συνδέσετε με ένα σύστημα συναγερμού έτσι ώστε ακόμη κι αν υποχωρήσει να έχει καλέσει ενισχύσεις και να πιάσει τελικά στη φάκα τον επίδοξο διαρρήκτη.
Οι κλειδαριές ασφαλείας έχουν ακόμη το πλεονέκτημα ότι αναβαθμίζονται και μπορούν να αντικατασταθούν με πιο μοντέρνα μοντέλα, καθεμία από αυτές συνοδεύεται από έγγραφο γνησιότητας και εγγύηση, ενώ με την αγορά τους παρέχονται στους πελάτες και δωρεάν υπηρεσίες κλειδαρά. Δώστε λοιπόν στον… προστάτη της πόρτας του σπιτιού σας τη σημασία που του αξίζει και κάντε τους διαρρήκτες να χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά τους λίγο αργότερα. Όταν θα έχουν πια συλληφθεί…