Πόρτες ασφαλείας… και κρατήστε τους ανεπιθύμητους μακριά

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η πόρτα κάθε σπιτιού ή διαμερίσματος είναι το πιο ευάλωτό του κομμάτι και, μοιραία, το σημείο εκείνο στο οποίο πέφτει το βλέμμα όποιου θέλει να εισβάλει σε έναν χώρο και να τον «ξαλαφρώσει». Ακόμη και ως μέσον αποτροπής η πόρτα πρέπει να δείχνει ισχυρή και να αποθαρρύνει τον διαρρήκτη από κάθε σκέψη για είσοδο στον προσωπικό μας χώρο.
Και δυστυχώς οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να παραβιάσει μια πόρτα είναι παραπάνω από ένας. Ένας τρόπος είναι η χρήση αντικλειδιού, με το οποίο μπαίνουν σαν… νοικοκύρηδες στο ξένο σπίτι. Άλλος τρόπος πάλι είναι η παραβίαση της κλειδαριάς με κάποιο κοπτικό εργαλείο ή άλλο μέσο, ενώ αν η κλειδαριά αποδειχθεί πολύ ανθεκτική και… επίμονη οι διαρρήκτες καταφεύγουν στον έσχατο τρόπο, που είναι το σπάσιμο της πόρτας με λοστό, βαριά ή άλλο εργαλείο.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, οι εταιρείες κατασκευής πορτών ασφαλείας, μεταξύ αυτών και η doorsafety φροντίζουν ώστε και η κλειδαριά να είναι ανθεκτική και σύνθετη ως προς το άνοιγμά τους, αλλά και η πόρτα αυτή καθ’ αυτήν να είναι δύσκολο να σπάσει ή να αποκολληθεί από το κάσωμά της. Ακόμη, σχεδιάζουν τις πόρτες ώστε να έχουν ενσωματωμένους συναγερμούς και κάθε επαφή μαζί που δεν είναι φυσιολογική να δίνει σήμα, είτε ηχητικό είτε και «κρυφό» σε συνεργαζόμενες εταιρείες σεκιούριτι.
Στις κλειδαριές ασφαλείας πορτών τελευταίας τεχνολογίας, ειδικότερα, τοποθετείται ρομποτικός αφαλός, ο οποίος δεν έχει σχέση με τα ελατήρια που συναντούμε στις συνήθεις κλειδαριές, αλλά χρονόδισκο και μπίλια, έτσι ώστε να παίρνουν εντολή μόνο από ένα κλειδί για να ανοίξουν, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείει τη δημιουργία αντικλειδιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θωράκιση του κυλίνδρου της κλειδαριάς με ατσάλι, για να μην μπορούν οι κακοποιοί να παραβιάσουν την πόρτα απλώς και μόνο κόβοντας περιμετρικά το πλαίσιό της.
Εκτός από την κλειδαριά στο στόχαστρο μπαίνει και η ίδια η πόρτα, καθώς οι διαρρήκτες επιχειρούν να την ανοίξουν χρησιμοποιώντας λοστούς ή γρύλους, εργαλεία στα οποία δυστυχώς υποκύπτουν συχνά οι απλές πόρτες. Για αυτό και οι θωρακισμένες πόρτες είναι η μόνη λύση για όποιον θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, αφού συνδυάζουν βάρος, όγκο και ανθεκτικότητα, παράγοντες που είναι αποτρεπτικοί για όποιον θελήσει να τις παραβιάσει.
Οι ειδικοί που ασχολούνται με τις θωρακισμένες πόρτες βελτιώνουν συνεχώς την παραγωγή τους ώστε οι πόρτες ασφαλείας να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την εξέλιξη των διαρρηκτών στο δικό τους… επάγγελμα. Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να καλέσετε κάποιον επαγγελματία για να πάρει τα μέτρα της πόρτας που θέλετε να εγκαταστήσετε, να συζητήσετε τις ανάγκες και τι είδους πόρτα θέλετε να βάλετε, και βέβαια το μπάτζετ που μπορείτε να διαθέσετε. Μπορείτε επίσης συνδυαστικά να εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να βάλετε και μια δεύτερη πόρτα μέσα στο σπίτι, με μικρότερο κόστος, π.χ. στο δωμάτιο των παιδιών σας ή στο μέρος όπου φυλάσσετε χρήματα ή τιμαλφή.
Κάνοντας μια εξατομικευμένη επιλογή μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι θα είστε ασφαλείς τόσο εσείς, όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα καθώς και τα υπάρχοντά σας, όταν πρέπει να απουσιάζετε.